Voor de uitvaart

Een uitvaart regelen betekent in een heel korte periode veel beslissingen nemen, zeker als de wensen van de overledene niet bekend zijn. In deze moeilijke periode luisteren, regelen en zorgen wij waar nodig. Met oprechte interesse luisteren we naar wat u ons vertelt over uw dierbare, horen we graag wat de ideeën zijn en helpen we u waar u dat wenst, want als u wilt, mag u heel veel zelf doen.

Wat gebeurt er voor de uitvaart?

Overlijden officieel vaststellen.

Waarschuw een arts om overlijden en de oorzaak van overlijden officieel vast te stellen. De arts verzorgt de verklaring van overlijden. Deze verklaring is nodig voor de aangifte van overlijden bij de gemeente.

Aangifte van overlijden

Aangifte moet gedaan worden in de gemeente van overlijden. Bij veel instanties, bijvoorbeeld banken en verzekeringsmaatschappijen heeft u een uittreksel van een akte uit het overlijdensregister nodig.

Laatste verzorging

Met het wassen en kleden maken we de overledene klaar voor de uitvaart. Het zelf verzorgen of aanwezig zijn bij de verzorging kan troost bieden. Wilt u dat liever niet, dan verzorgen wij dat voor u.

Opbaren

Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Daarbij wordt meestal gebruikgemaakt van een bed of opbaarplank. De overledene kan ook onmiddellijk na het afleggen in een open of gesloten kist worden opgebaard. Opbaren maakt deel uit van het rouwproces, het geeft nabestaanden en belangstellenden de mogelijkheid om op hun eigen wijze afscheid te nemen. Momenten bij de opgebaarde overledene worden door directe naasten als heel waardevol ervaren.

Het opbaren kan gebeuren in het huis van de overledene maar ook bijvoorbeeld in een zorginstelling waar de overleden persoon woonde, vaak op de eigen kamer. Is het thuis opbaren niet mogelijk of gewenst, dan zijn er mogelijkheden om dit te doen in een uitvaartcentrum. Veel van deze uitvaartcentra hebben opbaarkamers waar u met een eigen sleutel 24 uur per dag toegang heeft. Vermeer Uitvaartzorg heeft contacten met meerdere uitvaartcentra en kan u meer vertellen over de mogelijkheden.

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming en daarmee een alternatief voor traditioneel opbaren. Door lichte massage van de huid van de overledene vult de licht getinte conserveringsvloeistof de bloedvaatjes. Na ongeveer een uur krijgt de overledene in plaats van een wasbleke kleur met donkere vlekken weer een natuurlijker uiterlijk. Bij deze nieuwe vorm van opbaren is in veel gevallen geen koeling nodig.

Kisten

Naast de traditionele houten kisten zijn er veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld en lijkwade of een kist van riet. Wij helpen u om bij elke persoonlijke voorkeur en budget een passende kist te vinden.

Rouwkaart

Een rouwkaart is nog altijd een veelgebruikte manier om naasten, vrienden en kennissen van een overlijden op de hoogte te stellen. Er zijn vele mogelijkheden, van traditioneel tot eigentijds. U kunt het ontwerp en de tekst zelf maken, maar wij kunnen u ook helpen. U kunt ook kiezen voor een advertentie in lokale of landelijke bladen, als aanvulling op de rouwkaarten of als enige kennisgeving.

Met de komst van internet nemen de mogelijkheden enorm toe. Daarom bieden wij een online condoleanceregister aan. We kunnen hier bijvoorbeeld de rouwkaart plaatsen. Familie en vrienden kunnen dan in alle rust vanuit hun eigen veilige omgeving een persoonlijk bericht sturen, dat niet beperkt hoeft te blijven tot tekst. Het is ook mogelijk om foto’s en filmpjes te delen.

Afscheid nemen

Voor de uitvaart is er alle rust en ruimte om afscheid te nemen van uw dierbare. Voor andere familie, vrienden en belangstellenden kunnen in overleg condoleancemomenten worden gepland.